fbpx
Ervaar jij NU aanranding of verkrachting?
BEL METEEN 112!

Info*

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt. Vrouwen, meisjes en ook de LHBT+ community worden regelmatig geïntimideerd op straat. Zij worden bijvoorbeeld uitgescholden, krijgen seksueel expliciete opmerkingen te horen of worden achtervolgd op straat. Straatintimidatie beperkt zich niet alleen tot de straten en het uitgaansleven. Ook winkelcentra, supermarkten en andere openbare plekken vormen een onderdeel van straatintimidatie. Zo kun je tijdens een wandeling in het park nagestaard worden, of tijdens het fietsen een ongepaste opmerking te horen krijgen. 

Non-verbale voorbeelden van straatintimidatie zijn: nafluiten, sissen, tuffen, achtervolgd worden door een voertuig, opgewacht worden buiten de kroeg/club, lopend achtervolgd worden, iemand die ongevraagd meeloopt en overduidelijk bekeken worden (bodyscans).

Verbale voorbeelden van straatintimidatie zijn: uitgescholden of beledigd worden (na een afwijzing), gekleineerd worden door benamingen als ‘vrouwtjes’, geld aanbieden voor seksuele handelingen, aanhoudende opmerkingen zoals: “Mag ik je nummer?”; “Ik ben leuker dan je vriend”; “Waar ga je heen; mag ik met je mee?”; “Mis je geen pik”; “Willen jullie een trio?” (voornamelijk wanneer het gaat om een lesbische/biseksuele vrouw of koppel).

Voorbeelden van fysieke straatintimidatie zijn: ongewenst aangeraakt worden, zoals in de bil geknepen worden tijdens het uitgaan, tegen een muurtje worden gedrukt of in een steegje worden getrokken door mannen. Let op, deze voorbeelden komen vaak in de buurt van aanranding, meld dit soort incidenten dan ook altijd bij de politie.

Een melding maken kan volledig anoniem. In het meldformulier kun je zelf aangeven of je wel of niet je gegevens achter wil laten. Wanneer je dit wel doet, kunnen we je nog extra informatie toesturen over straatintimidatie. Wanneer je dit niet doet is de informatie die jij aan ons verstrekt over jouw melding op geen enkele manier naar jou terug te herleiden. We zullen ongeacht of je er nu voor kiest om je gegevens wel of niet achter te laten, altijd vertrouwelijk met je gegevens omgaan. Meer hierover kun je lezen in ons privacybeleid.

Een melding doen leidt niet tot vervolging van de dader, maar het helpt wel bij het inzichtelijk maken van het probleem. Jouw melding van straatintimidatie zorgt ervoor dat de stad beter grip kan krijgen op wat, wanneer en waar straatintimidatie het meeste voorkomt.

Door te melden help jij ons met het verzamelen van hele waardevolle input waarmee de gemeente Breda veranderingen teweeg kan brengen en veiligheidsmaatregelen kan aanscherpen. De gemeente is enorm betrokken en staat open om met de analyses en rapportages die we elk kwartaal opstellen aan de slag te gaan.

Zo hebben we samen al plekken in Breda kunnen markeren als hotspots voor straatintimidatie waardoor er extra handhaving naartoe kan worden gestuurd, waren het aantal meldingen in het Valkenbergpark via dit meldpunt een van de doorslaggevende factoren om camerabewaking te verlengen in het park en zijn we in gesprek met belangrijke stakeholders waaronder de NS om te zorgen dat we de veiligheid op en rondom het station gaan verbeteren.

Het platform is er voor iedereen die seksuele intimidatie op straat meemaakt of heeft gezien. Ook als omstander kun je een melding doen.

Het merendeel van de vrouwen maakt straatintimidatie mee. Vrouwen die niet heteroseksueel zijn, zijn meestal eerder slachtoffer van seksuele intimidatie. Dit heeft alles te maken met de stereotype denkbeelden en de machtsverhouding tussen man en vrouw. Queer mannen, transgenders, non-binaire personen en drag artiesten hebben ook last van deze vormen van intimidatie. Omdat de intimidatie naar deze groepen dezelfde oorzaak heeft, zien wij de noodzaak om dit integraal aan te pakken. Dus ook zij kunnen incidenten op dit platform melden. 

Wij streven naar een stad waarin iedereen met een veilig en fijn gevoel op straat kan lopen. Met een rokje aan of hand in hand met je partner, het moet allemaal geen verschil maken. 

Seksuele intimidatie of seksueel geweld is verschrikkelijk om mee te maken. Weet dat je hier niet alleen in staat. Om dit te kunnen verwerken is er hulp voor jou beschikbaar.

Wil je graag met iemand praten over wat er is gebeurd? Bel dan naar slachtofferhulp 0900-0101 (maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 20.00 en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur).

Ook Centrum Seksueel Geweld staat voor je klaar. Zij zijn er voor iedereen die kortgeleden te maken heeft gehad met seksueel geweld. Je kunt veilig en anoniem contact zoeken met hen. Het centrum staat 24 uur per dag telefonisch (0800-0188) voor je klaar of je kan met ze chatten via de website. Tip: zet het telefoonnummer van CSG in je telefoon. Zo kun jij direct contact opnemen voor jezelf of voor een ander wanneer jij te maken krijgt met seksueel geweld.

Maak jij of iemand die je kent (seksueel) geweld mee binnen huis? Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning. Je kunt hier terecht voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders. Veilig Thuis is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0800-2000. Ook kan je tussen 09:00u en 22:00u met ze chatten via de website.

De politie is er voor je wanneer jij intimidatie of discriminatie meemaakt. Echter, tot op heden zijn veel vormen van intimidatie nog steeds niet strafbaar. Gemeenten die in het verleden probeerden te handhaven op straatintimidatie kregen te horen dat dit in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft het gerechtshof Den Haag bepaald.

Wat wel strafbaar is, is fysiek geweld, aanranding en verkrachting. Twijfel je of het incident dat jij hebt ervaren valt onder fysiek geweld, aanranding of verkrachting? Doe dan zeker aangifte of zet het in de opmerking van je melding dan nemen wij contact met je op. 

Ken je de dader of weet je toevallig over welke persoon het gaat? Meld ook dit bij de politie, om wat voor vorm van straatintimidatie het ook gaat. Wellicht kan de politie hier niet direct actie op ondernemen, maar de dader krijgt op deze manier wel een aantekening bij zijn/haar/diens naam.

Dit soort incidenten zijn verschrikkelijk om mee te maken. Weet dat je hier niet alleen in staat. Om dit te kunnen verwerken is er hulp voor jou beschikbaar. Lees hier meer over bij “Met wie kan ik praten?”. 

Politie Breda: 0900-8844 of via WhatsApp 06 – 12 20 70 06 – Chasséveld 3
4811 DH Breda

Het platform is gecreëerd door BO Diversity in opdracht van de gemeente Breda. BO is een organisatie die vooroordelen in de huidige maatschappij ziet als een bedreiging voor minderheidsgroepen. BO draagt daarom bij aan het creëren van bewustwording, zodat vooroordelen met negatieve gevolgen zullen verdwijnen en BO niet meer hoeft te bestaan. De stichting informeert mensen over diversiteit en vergroot de acceptatie in onze samenleving. Dit wordt gerealiseerd door middel van evenementen, campagnes en trainingen die zich focussen op de schoonheid van je eigen identiteit. Ga hier naar de website van BO.

Een meldpunt als deze, bestaat ook in Rotterdam, Almere en Arnhem. BO Diversity wil het platform graag doortrekken naar meerdere steden. Het probleem is namelijk in elk dorp en iedere stad aanwezig. De stichting wil voorkomen dat mensen op het platform terechtkomen en vervolgens niet hun verhaal kwijt kunnen. Mocht jij geïntimideerd worden buiten Breda, kan je dit ook melden. BO Diversity kan dit niet zo nauwkeurig analyseren als de incidenten die in Breda plaatsvinden, maar zal dit wel aangeven bij de desbetreffende gemeente.

Als andere gemeenten interesse hebben in het platform kunnen ze contact opnemen door te mailen naar info@intimideermijniet.nl. 

Wil je contact met ons opnemen? Dit kan door een mailtje te sturen naar info@intimideermijniet.nl.

Je kan met ons contact opnemen als;

– Je graag je verhaal wil delen om in te zetten voor activatie doeleinden

– Je een vraag hebt over de werking van het platform

– Je een klacht hebt omtrent het platform

– Je werkzaam bent bij een andere gemeente en dit daar graag wil implementeren